Un virus de calculator este un program (o bucata de cod executabil) care, odata instalat într-un calculator, are capacitatea unica de a se replica si are drept scop dereglarea funcţionarii normale a calculatorului “gazda”. Daca unii virusi nu fac altceva decât sa te întrerupa din lucru prin afisarea unor mesaje sau imagini, alţii însa pot produce pagube importante : distrugerea sau chiar stergerea fisierelor, umplerea spaţiului disponibil din memoria principala sau de pe hard disk prin replicare continua, încetinirea vitezei de execuţie a diverselor aplicaţii sau blocarea lor sau chiar formatarea hard disk-ului, soldata cu pierderea iremediabila a tuturor datelor.
La fel ca si virusii biologici, virusii de calculator se pot raspândi cu mare usurinţa si sunt adesea greu de eradicat. Se ataseaza aproape tuturor tipurilor de fisiere si se raspândesc pe masura ce fisierele respective sunt transmise si altor utilizatori, pe alte calculatoare.
Acum câţiva ani virusii se raspândeau mai ales prin utilizarea larga a floppy disk-urilor, însa dezvoltarea fara precedent a Internet-ului - care a permis practic tuturor calculatoarelor din lume sa se interconecteze si sa formeze o imensa reţea mondiala - a facilitat totodata si dezvoltarea de noi mecanisme, mult mai subtile si mai eficiente, de raspândire pe scara larga a noilor tipuri de virusi.
Sa luam spre exemplu posta electronica (email) care a devenit esenţiala în zilele noastre pentru o comunicare eficienta si pentru transferul rapid de informaţii. Creatorii virusilor de calculator au speculat imediat acest lucru, astfel ca raspândirea prin email a virusilor se face mai simplu si mai rapid ca niciodata. Pentru companii efectul este pur si simplu devastator. În numai cîteva minute se pot infecta toate calculatoarele din dotare, pagubele provocate în materie de productivitate precum si costurile aferente operaţiunilor de curaţare fiind însemnate (zeci de milioane de dolari anual, la nivel mondial).
Nici un utilizator de computer nu este imun la virusii de calculator. Fie ca este vorba de calculatorul de acasa sau de cel de la firma, toţi suntem expusi la atacurile virusilor. Pâna în prezent au fost identificaţi mai mult de 100.000 de virusi si în fiecare luna sunt creaţi si depistaţi mai mult de 500 de noi virusi. Cu toţii trebuie sa luam masuri si sa încercam sa ne protejam împotriva atacurilor lor.
|