Termen aproape necunoscut publicului larg in urma cu mai putin de un deceniu, Internetul a devenit astazi una dintre principalele modalitati de comunicare si de informare a lumii moderne. Fenomenul wireless (fara fir) capata din ce in ce mai multa amploare in lumea IT, acest lucru datorandu-se libertatii de miscare cu laptopul in birouri, sali de conferinta sau chiar in casa sau gradina.
O retea wireless este o retea locala, fara fir, care utilizeaza undele radio pentru transferal de date intre calculatoare. Modul de functionare este foarte simplu: pentru ca doua calculatoare sau echipamente sa poata comunica intre ele wireless este nevoie de doua placi de retea wireless. Pentru ca reteaua wireless sa includa mai mult de doua calculatoare este nevoie de un echipament suplimentar, o statie de emisie/receptie: Access Point. Acesta va trimite traficul de informatii de la si catre calculatorul tau.
Acces wireless in aeroporturi sau cafenele
Primele locatii in care s-a sesizat oportunitatea retelelor wireless au fost hotelurile, aeroporturile, mallurile si cafenelele. Din punct de vedere al costurilor era mai simplu si mai ieftin sa se instaleze astfel de retele care sa permita accesul consumatorilor din orice punct decat sa se creeze structuri cablate.
Aceste retele wireless sunt create in general de un internet provider. El instaleaza access point-urile (sau 'hotspots') si ofera conexiunea la internet. In cele mai multe cazuri, vei fi taxat pentru a avea acces la internet in aceste locatii si vei avea nevoie de setarile configuratiei pentru a-l accesa. Alta solutie o reprezinta companiile de telefonie mobile care ofera acces internet via telefon mobil.
Are calculatorul meu wireless?
Multe din generatiile de laptop si calculatoarele de astazi poseda o placa wireless incorporate. Daca unitatea ta nu contine un echipament wireless atunci va trebui sa achizitionezi o placa de retea wireless sau un dispozitiv USB care va comunica cu reteaua wireless - spre acces point.
Pentru a functiona reteaua wireless, calculatorul tau va trebui sa aiba setarile configurate corecte. Ce se intampla cu securitatea datelor?
Retelele wireless sunt relativ mai putin sigure decat cele cablate datorita accesului mai facil la retea al persoanelor neautorizate aflate in zonele de acoperire ale punctelor de acces. Exista, implicit in implementarea retelelor wireless diferite bariere care formeaza asa numita securitate de baza ce impiedica accesul neintentionat al persoanelor strainte de retea, aflate in aria de acoperire a unui punct de acces.
Computer Troubleshooter va poate ajuta in configurarea unei retele wireless. |